nadji doktora Вести
Latinica
+Додајте доктора
Вести

Вакцина против дојке долази из Србије

Датум ДАТУМ 25 09 2017
Извор Blic Извор 0 КОМЕНТАРА
Вакцина против дојке долази из Србије
Карцином дојке би ускоро могао да буде много брже и једноставније третиран - лечен, али и спречен и то имунотерапијом, открива за “Блиц” Др сци. мед. Стефан Стефановић (28) из Ниша, председник Интернационалног инситута за медицинску дипломатију ИМДИ и координатор немачко-српског конзорцијума за карцином дојке.

Према речима Др Стефановића који живи и ради у Хајделбергу, на вакцини против рака дојке ради тим стручњака. Под покровитељством Министарства здравља Србије, српског лекарског друштва и Немачке амбасаде, основан је немачко-српски конзорцијум за карцином дојке још прошле године, а након припреммих радњи ће студија ускоро бити спроведена на 100 жена из Србије колико учествује у првој фази пројекта.

Жене из Србије учествују и биће их 100 у првој фази пројекта која подразумева терапију таблетама, након које РНК и ДНК анализама утврђујемо ко су добре кандидаткиње осетљиве на имунотерапију. Оне ће онда у другој фази добити или нова антитела или вакцину од дизајнираних Т ћелија (подтип белих крвних зрнаца која су у стању да препознају туђе или туморске ћелије и убију их). Терапија ће бити у Србији а мерења у Немачкој, почиње причу Др Стефановић.

Млади научник објашњава да постоји неколико врста имунотерапије, а да је вакцина заправо једна од њих. Вакцина се, како каже, већ показала добро код жена са метастазама а сада би тим стручњака желео да је примени још у раној фази обољења док је оно још излечиво.

Наша досадашња испитивања су показала изузетно висок степен имуне реакције и побољшање преживљања након вакцине сопственим реактивним Т ћелијама код жена са узнапредовалим раком дојке. Сада је циљ да покажемо исти степен дејства у раној фази болести пре хемотерапије и операције и да одемо корак даље. За месец дана креће у реализацију кооперациони пројекат Института ИМДИ и српских партнера са циљем откривања пацијенткиња код којих имунотерапија најбоље делује. На нашу велику радост успели смо да пројекат доведемо управо у Србију и пацијенткињама понудимо савремену имуномодулацију а колегама сарадњу и афирмацију, објашњава Стефановић.

Нишлија на челу тима
Некада ђак генерације нишке Гимназије „Бора Станковић“данас Др Стефан Стефановић (28) доктор медицинских наука и лекар на специјализацији, асистент на предмету оперативне гинекологије на Универзитетској клиници Хајделберг и научник на Националном центру за туморска обољења Немачке.
Студије медицине на Универзитету Хајделбергу завршио је 2012. године и први је Србин после 100 година на медицини најстаријег универзитета у Немачкој.

У савремено сурово доба постмодерног капитализма нема стагнирања нити стајања у месту – само напредак или назадовање. Ни медицина није имуна на те глобалне токове, тако да уз све више клиничких, научних и пословних обавеза идемо напред уз породицу која је врховна вредност.
Радни дан подразумева пуно сати на клиници – контакт са људима и оперативу, па вечерима и викендима управљање, анализу пројеката и публикације, наравно када нема 24-сатних дежурстава или наставе студентима, прича Стефановић за Блиц.

Млади научник објашњава да иако живи у Немачкој, Ниш никада није напустио и да због посла и фамилије стално долази у Србију. Његови планови превазилазе оквире амбициозних клиничких и научних пројеката и оставља простор за велика изненађења.

Коментари о овој вести

Нема коментара.

Постави коментар


?Правила понашања