nadji doktora Вести
Latinica
+Додајте доктора
Вести

Шта су те чудне мрље које плутају у вашим очима?

Датум ДАТУМ 05 09 2015
Извор Извор: Супергеније Извор 4 КОМЕНТАРА
Шта су те чудне мрље које плутају у вашим очима?
Да ли сте икада приметили чудне, црволике мрље како плутају у вашем видном пољу, најчешће видљиве када померате очи? Ове досадне линије, које често зовемо и "мушице", види чак 70% људи.

"Мушице" су заправо сенке које стварају објекти који се налазе у течности (гелу) која испуњава највећи део унутрашњости ока.

У складу с тим, следе бржи покрети ока, слободно плутајући у текућем делу ока. Када их човек први пут примети, обично покуша погледати директно у њих. Међутим, покушај фокусирања погледа на њих може бити врло тежак будући да плутајуће честице следе покрет ока па остају на страни у коју се поглед упути. Мутнине су заправо видљиве зато што плутајуће честице нису фиксиране унутар ока.

На пример, иако сами крвни судови ока такође делују као препрека светлу, у нормалним околностима су невидљиве будући да имају фиксан положај у односу на мрежњачу ока па мозак услед неуралне адаптације искључи такве стабилне слике, што је врло често поремећено плутајућим честицама, нарочито уколико постоји тенденција да остану видљиве.

Мрље су нарочито добро видљиве приком гледања у празну (белу) површину или у монохроматски призор као што је ведро плаво небо. Иако се описују као плутајуће мрље, многе од честица имају тенденцију скупљања на дну очне јабучице независно од смера оријентације ока. У положају када је поглед усмерен на горе или када човек лежи на леђима, честице се накупљају у близини фовее (центар погледа) док ведро и равномерно осветљено небо представља идеалну видну позадину честицама.

Дневна светлост такође узрокује да миозу тј. сужавање зеница, што чини честице изоштренијима и јаснијима.

Најчешћи узрок појаве плутајућих мрља јесте скупљање желатиназне масе која се налази у унутрашњости стакластог тела, а садржај јој чини 99% вода и 1% солидни елементи. Солидни део чини мрежа колагена и хијалуронске киселине која задржава молекуле воде. Деполимеризацијом, хијалуронска киселина отпушта молекуле воде те на тај начин доводи до ликвефакције нормално желатинозне структуре. Колаген, се разлаже до фибрила, који на крају представљају плутајуће елементе који досађују пацијенту. Плутајуће мрље настале на овај начин углавном су линеарне форме те их нема много.

Коментари о овој вести

Mladen 06.12.2015 16:32

a konacno jbt mislio sam da sam lud u pm uvek me je interesovalo sta je to bravo za tekst jedna pametna stvar posle toliko vremena.

tanja 06.12.2015 11:24

da li se mogu odkloniti mutnine u staklastom tijelu tj. fleke vidim i jako mi smetaju.

Marija 30.09.2015 06:48

Da li mogu da ugroze vid, kako se/da li se tretiraju? Nedostaju ključne informacije. Hvala na tekstu.

Vladan 06.09.2015 09:29

Malo i nekih pametnih vesti da procitam danas. Bravo

Постави коментар


?Правила понашања