• Početna
  • Vesti
  • Šta su te čudne mrlje koje plutaju u vašim očima?

Vesti

Šta su te čudne mrlje koje plutaju u vašim očima?

05. Septembar 2015
|
Izvor: Izvor: Supergenije
4 Komentara
Da li ste ikada primetili čudne, crvolike mrlje kako plutaju u vašem vidnom polju, najčešće vidljive kada pomerate oči? Ove dosadne linije, koje često zovemo i "mušice", vidi čak 70% ljudi.

"Mušice" su zapravo senke koje stvaraju objekti koji se nalaze u tečnosti (gelu) koja ispunjava najveći deo unutrašnjosti oka.

U skladu s tim, slede brži pokreti oka, slobodno plutajući u tekućem delu oka. Kada ih čovek prvi put primeti, obično pokuša pogledati direktno u njih. Međutim, pokušaj fokusiranja pogleda na njih može biti vrlo težak budući da plutajuće čestice slede pokret oka pa ostaju na strani u koju se pogled uputi. Mutnine su zapravo vidljive zato što plutajuće čestice nisu fiksirane unutar oka.

Na primer, iako sami krvni sudovi oka takođe deluju kao prepreka svetlu, u normalnim okolnostima su nevidljive budući da imaju fiksan položaj u odnosu na mrežnjaču oka pa mozak usled neuralne adaptacije isključi takve stabilne slike, što je vrlo često poremećeno plutajućim česticama, naročito ukoliko postoji tendencija da ostanu vidljive.

Mrlje su naročito dobro vidljive prikom gledanja u praznu (belu) površinu ili u monohromatski prizor kao što je vedro plavo nebo. Iako se opisuju kao plutajuće mrlje, mnoge od čestica imaju tendenciju skupljanja na dnu očne jabučice nezavisno od smera orijentacije oka. U položaju kada je pogled usmeren na gore ili kada čovek leži na leđima, čestice se nakupljaju u blizini fovee (centar pogleda) dok vedro i ravnomerno osvetljeno nebo predstavlja idealnu vidnu pozadinu česticama.

Dnevna svetlost takođe uzrokuje da miozu tj. sužavanje zenica, što čini čestice izoštrenijima i jasnijima.

Najčešći uzrok pojave plutajućih mrlja jeste skupljanje želatinazne mase koja se nalazi u unutrašnjosti staklastog tela, a sadržaj joj čini 99% voda i 1% solidni elementi. Solidni deo čini mreža kolagena i hijaluronske kiseline koja zadržava molekule vode. Depolimerizacijom, hijaluronska kiselina otpušta molekule vode te na taj način dovodi do likvefakcije normalno želatinozne strukture. Kolagen, se razlaže do fibrila, koji na kraju predstavljaju plutajuće elemente koji dosađuju pacijentu. Plutajuće mrlje nastale na ovaj način uglavnom su linearne forme te ih nema mnogo.
Svi komentari
Mladen

a konacno jbt mislio sam da sam lud u pm uvek me je interesovalo sta je to bravo za tekst jedna pametna stvar posle toliko vremena.

06.12.2015
tanja

da li se mogu odkloniti mutnine u staklastom tijelu tj. fleke vidim i jako mi smetaju.

06.12.2015
Marija

Da li mogu da ugroze vid, kako se/da li se tretiraju? Nedostaju ključne informacije. Hvala na tekstu.

30.09.2015
Vladan

Malo i nekih pametnih vesti da procitam danas. Bravo

06.09.2015