nadji doktora Вести
Latinica
+Додајте доктора
Вести

Шта газирана слатка пића раде телу за само сат времена?!

Датум ДАТУМ 28 11 2015
Извор 24сата Извор 0 КОМЕНТАРА
Шта газирана слатка пића раде телу за само сат времена?!

Јесте ли се икада запитали шта вашем телу ради испијање Кока-Коле и других газираних пића која су пуна шећера? Портал Трутх Тхеорy направио је инфографик базиран на истраживању. Показали су шта се догађа у телу од тренутка када се газирано пиће попије па наредних сат времена.

Ово су резултати:

Првих 10 минута - У телу се нашло 10 кафених кашичица шећера што је доза више него довољна за цео дан.

20 минута - Шећер у крви узрокује навалу инсулина, а јетра се силно труди да претвори сав тај шећер у масноћу.

40 минута - Кофеин је комплетно апсорбован, зенице се шире, крвни притисак расте, а јетра избацује шећер у крвоток. Аденозин рецептори у мозгу су блокирани и спречавају поспаност.

45 минута - Ваше тело производи допамин који стимулишеа центре за ужитак у мозгу, слично као хероин.

60 минута - Фосфорна киселина веже калцијум, магнезијум и цинк у доњем делу црева и подстиче метаболизам. То је још сложеније због високе дозе шећера и вештачких заслађивача који повећавају излучивање калцијума. Кофеин има дијуретичка својства и чешће мокрите тако да ћете изгубити и натријум, електролите и воду из тела. Долази до пада шећера па постајете раздражљиви и троми. Осим што сте изгубили течност, изгубили сте и састојке корисне за јачање костију и зуба.

Објашњење стручњака:

– Кока-Кола не садржи само велике количине кукурузног сирупа, већ и соли и кофеина. Иначе, газирана пића пуна су киселина која оштећују зубну глеђ и воде каријесу, а вештачке боје могу обојити зубе. Само једна лименка може садржати 39 грама шећера што је дневна доза – објашњава бивши лекар др. Самир Пате.

Додао је да што се газирано пиће дуже испија, повећава се и штета која може настати на зубима. Потребно је само 20 секунди да бактерије у устима почну да производе киселину, а затим ће нагризати глеђ до пола сата. Ако вам треба 30 минута да све попијете, тада се штетно деловање на зубе знатно продужава. Жвакаћа гума без шећера помаже у смањивању киселине у устима.

– Редовна конзумација већих количина напитака као што је Кока-Кола погодује повећању крвног притиска, болестима срца, дијабетесу и гојењу. Ове чињенице за Кока-Колу могу шокирати, али добар су показатељ зашто је треба избегавати – каже нутрициониста Ела Алред.

Објаснила је како велика количина шећера која нагло дође у тело присиљава панкреас да појачано производи инсулин, а то повећава шансе за развој дијабетеса типа 2. Развоју болести срца погодоваће појачано таложење масноћа.

– Кофеин у Кока-Коли уништава неке рецепторе у мозгу због којих се осећамо опрезнима и буднима. Након престанка деловања тог пића постајемо дехидрирани, уморни и поспани, па опет посежемо за енергетским стимулансом. Шећер и кофеин стимулишу исте центре за ужитак у мозгу као и кокаин и хероин, и желимо још више тога – додаје нутрициониста.

Стручњаци саветују ограничавање уноса шећера у организам на седам чајних кашичица или коцкица дневно. Осим осталих предности за здравље, то ће смањити ризик од каријеса код деце.

Коментари о овој вести

Нема коментара.

Постави коментар


?Правила понашања