nadji doktora Вести
Latinica
+Додајте доктора
Вести

Српски ученици освојили 18 медаља на такмичењима из области науке!

Датум ДАТУМ 20 09 2015
Извор Ало.рс Извор 0 КОМЕНТАРА
Српски ученици освојили 18 медаља на такмичењима из области науке!

Ученици из Србије освојили су чак 18 медаља овог лета на пет научних светских олимпијада у области математике, физике, информатике, астрономије и хемије!

"Доказали смо да смо на самом врху када је наука у питању", рекао је Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду на конференцији за медије.

Алекса Константинов из Кикинде похађа четврти разред Математичке гимназије у Београду и освојио је златну медаљу на Олимпијади из математике у Тајланду.

"Такмичење је трајало два дана, три задатка је требало да урадимо за четири и по сата. Тајланд ћу памтити до краја живота ", рекао је Алекса, додавши како је математику заволео још у првом разреду, а да је припрема за олимпијаду трајала од почетка школовања.

Његов другар и имењак из Свилајинца Алекса Милосављевић освојио је златну медаљу у Азербејџану, из области хемије.

Волим и математику и физику, али хемија је као уметност. Прављење и склапање атома изгледа чаробно, како је све то природа уредила, а ми то мењамо и уређујемо на начин на који то нама одговара. Моја мајка је специјалисткиња клиничке биохемије па је и то утицало на мене, а волео сам и Харија Потера и напитке па ми је то било занимљиво од самог почетка, каже он.

Међу освајачима медаља нашао се и Никола Јовановић, који је попут Константинова матурант Математичке гимназије, а он је освојио бронзу у Казахстану.

"Био сам веома срећан када сам изашао са заставом наше земље, поред још 150 застава. Осећај је неописив када сте баш ви један од седам милиона који поносно стоји у центру збивања. Информатиком се бавим од првог разреда средње школе, тада сам схватио да ми програмирање лежи. Настављам студије за три дана на Математичком факултету на смеру информатика и на Рачунарском факултету. Многима није јасно зашто то волим, али то сам ја ", објаснио је Никола.

Коментари о овој вести

Нема коментара.

Постави коментар


?Правила понашања