nadji doktora Вести
Latinica
+Додајте доктора
Вести

Робот МАРКО помаже малишанима са сметњама у развоју!

Датум ДАТУМ 21 10 2015
Извор Мој педијатар Извор 0 КОМЕНТАРА
Робот МАРКО помаже малишанима са сметњама у развоју!

Робот МАРКО (мултимодални, антропоморфни робот когнитивних особина) ће моћи самостално да се укључи у дијалог са дететом и терапеутом, рекао је Гњатовић.

Он је прецизирао да функционалност робота укључује, између осталог, разумевање говорних команди различитих синтаксних конструкција, адаптивну примену различитих дијалошких стратегија у циљу превазилажења проблема у комуникацији, визуелно препознавање изабраних предмета значајних за терапију, демонстрирање изабраних вежби фине и грубе моторике, испољавање основних емотивних стање путем фацијалне експресије и друго.

"Намена робота је да мотивише децу, узраста између четири и десетак година, да што дуже издрже терапију која је понекад досадна, напорна или болна за њих", рекао је Гњатовић (37) из Београда, који је докторирао у Немачкој и вратио се у Србију да би се бавио научним радом.

Робот ће пратити рад лекара са дететом на терапији и када дете не уме или због неког другог разлога не може да изврши инструкцију лекара, робот ће моћи, на пример, на захтев лекара да покаже детету како да одређену вежбу заврши до краја.

"То значи, да робот мора да препозна простор око себе и буде у стању да разуме говорне команде терапеута", навео је Гњатовић.

Робот је плод дугогодишњег рада научног тима на Факултету техничких наука у Новом Саду, који се нада да ће нова технологија бити веома ефективна у помоћи деци са посебним потребама, а Гњатовић додаје да та технологија није ограничена само на медицину, већ да су потенцијали примене знатно шири, с обзиром да је то тип тзв. друштвених робота, чији је развој тренутно актуелан у свету.

Гњатовић је ванредни професор на Факултету за компјутерске науке Универзитета "Џон Незбит" у Београду и доцент на Департману за индустријско инжењерство и менаџмент, Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.


Коментари о овој вести

Нема коментара.

Постави коментар


?Правила понашања