nadji doktora Вести
Latinica
+Додајте доктора
Вести

Откривен магични фластер

Датум ДАТУМ 02 12 2015
Извор Блиц жена Извор 0 КОМЕНТАРА
Откривен магични фластер

Овај изум откривен на Универзитету технологије у Аустралији и још увек није тестиран на људској кожи, већ само на вештачким моделима људског ткива. Врсте бактерија на којима је вршено испитивање су Ешерихија коли и стафилококус ауреус, а обе су познате по томе да изазивају хроничне инфекције рана.

Фластер је направљен од мреже полимерних влакана. Свака нит је толико танка да је 100 пута тања од људске длаке. Направљене су посебном техником стискања материјала која се назива електроспининг.

Када је по први пут тестиран на узорку бактерије стафилококус ауреус, која се често налази на људској кожи, откривено је да се ова бактерија брзо "лепи" за влакна фластера. Приликом других тестова исто је утврђено и за узорак бактерије ешерихија коли. Завршна фаза тестирања укључивала је модел људског ткива, и иако тестови још увек нису објављени, претпоставља се да би фластер функционисао и на правој људској кожи.

Иако се многима овај изум може чинити непотребним за свакодневне огреботине са игралишта, за пацијенте са лошим имуним системом је итекако неопходан. Има потенцијал да смањи шансе од инфекција код осетљивих пацијената као што су они који пате од дијабетеса, АИДС-а или болести рака.

- Код већине људи, ране брзо зарастају. Али за неке, процес зарастања је дужи и ранама треба више времена да зацеле. То их чини осетљивим на инфекције. Надамо се да ће наш изум довести до шире употребе "паметних" фластера којима ће доктори једноставним одлепљивање са ране уклонити све бактерије. - Рекла је Мартина Абриго, вођа овог истраживања.

Коментари о овој вести

Нема коментара.

Постави коментар


?Правила понашања