nadji doktora Вести
Latinica
+Додајте доктора
Вести

Матичне ћелије - лек будућности

Датум ДАТУМ 18 09 2015
Извор МојПедијатар Извор 0 КОМЕНТАРА
Матичне ћелије - лек будућности

Прича Ное Свонсонa је само један пример, а његово чудесно путовање је почело 2013. године.

"Када је имао само 6 месеци, учестало је добијао инфекције уха. Био је прехлађен сваке две недеље и сваки пут кад бисмо отишли код лекара, добио би антибиотике после којих би му само на кратко било боље ", рекла је Ноева мама.

Пре него што је напунио две године, доктори су му дијагностиковали мијелодиспластични синдром, ретко крвно обољење, што значи да Ноин организам неће имати нормалну "производњу" крвних зрнаца. Као последица тога, најобичнија прехлада може бити врло опасна. Терапија за ово обољење не постоји.

Ноево име се налазило на листи за трансплантацију коштане сржи, али донор није пронађен. Уместо тога, појавило се нешто друго - крв из пупчаника - Ноа је имао савршено поклапање са донором.

"Матичне ћелије из крви пупчаника се могу прикупити само једном", изјавила је докторка Кара Христ.

Само неколико тренутака након рођења, крв се прикупља из пупчаника и шаље се на чување у банке матичних ћелија, где се крв тестира и припрема за чување у течном азоту.

Медицина још увек открива које су све могућности примене матичних ћелија из крви пупчаника. Лекари се надају да ће моћи да их употребе за регенерацију ткива и органа.

Многе жене које чекају бебу, не знају за ову опцију чувања матичних ћелија. То је безболна и безопасна метода, која не утиче на ток порођаја.

Ноа је сад здрав петогодишњак, а његова мама каже да је он излечен од мијелодиспластичног синдрома, иако је пут био дуг.

Десиле су се одређене компликације, односно Ноин организам је пробао да одбаци матичне ћелије донора, што је проузроковало да његов имуни систем ослаби као код новорођенчета. То га је чинило подложним болестима које иначе погађају новорођенчад.

"Матичне ћелије су спасиле живот мом сину. Има толико много других особа на тој листи чији живот може бити спасен. Матичне ћелије су буквално будућност медицине. "Рекла је Ненси.

Истраживачи испитују нове начине за коришћење матичних ћелија и њихову примену код Алцхајмерове болести и дијабетеса.

Коментари о овој вести

Нема коментара.

Постави коментар


?Правила понашања