Vesti

Matične ćelije - lek budućnosti

18. Septembar 2015
|
Izvor: MojPedijatar
0 Komentara

Priča Noe Svonsona je samo jedan primer, a njegovo čudesno putovanje je počelo 2013. godine.

"Kada je imao samo 6 meseci, učestalo je dobijao infekcije uha. Bio je prehlađen svake dve nedelje i svaki put kad bismo otišli kod lekara, dobio bi antibiotike posle kojih bi mu samo na kratko bilo bolje ", rekla je Noeva mama.

Pre nego što je napunio dve godine, doktori su mu dijagnostikovali mijelodisplastični sindrom, retko krvno oboljenje, što znači da Noin organizam neće imati normalnu "proizvodnju" krvnih zrnaca. Kao posledica toga, najobičnija prehlada može biti vrlo opasna. Terapija za ovo oboljenje ne postoji.

Noevo ime se nalazilo na listi za transplantaciju koštane srži, ali donor nije pronađen. Umesto toga, pojavilo se nešto drugo - krv iz pupčanika - Noa je imao savršeno poklapanje sa donorom.

"Matične ćelije iz krvi pupčanika se mogu prikupiti samo jednom", izjavila je doktorka Kara Hrist.

Samo nekoliko trenutaka nakon rođenja, krv se prikuplja iz pupčanika i šalje se na čuvanje u banke matičnih ćelija, gde se krv testira i priprema za čuvanje u tečnom azotu.

Medicina još uvek otkriva koje su sve mogućnosti primene matičnih ćelija iz krvi pupčanika. Lekari se nadaju da će moći da ih upotrebe za regeneraciju tkiva i organa.

Mnoge žene koje čekaju bebu, ne znaju za ovu opciju čuvanja matičnih ćelija. To je bezbolna i bezopasna metoda, koja ne utiče na tok porođaja.

Noa je sad zdrav petogodišnjak, a njegova mama kaže da je on izlečen od mijelodisplastičnog sindroma, iako je put bio dug.

Desile su se određene komplikacije, odnosno Noin organizam je probao da odbaci matične ćelije donora, što je prouzrokovalo da njegov imuni sistem oslabi kao kod novorođenčeta. To ga je činilo podložnim bolestima koje inače pogađaju novorođenčad.

"Matične ćelije su spasile život mom sinu. Ima toliko mnogo drugih osoba na toj listi čiji život može biti spasen. Matične ćelije su bukvalno budućnost medicine. "Rekla je Nensi.

Istraživači ispituju nove načine za korišćenje matičnih ćelija i njihovu primenu kod Alchajmerove bolesti i dijabetesa.