nadji doktora Вести
Latinica
+Додајте доктора
Вести

Истраживачи са Харварда генетички изменили људске матичне ћелије - могућ нови приступ борби против ХИВ / АИДС

Датум ДАТУМ 07 10 2015
Извор Супер геније Извор 0 КОМЕНТАРА
Истраживачи са Харварда генетички изменили људске матичне ћелије - могућ нови приступ борби против ХИВ / АИДС

Истраживачи Института за матичне ћелије на Харварду по први пут су користили релативно нову методу како би креирали технику за блокирање ХИВа да уђе и уништи имунолошки систем пацијента.

Ово је први објављени рад ове групе о коришћењу ЦРИСПР/Цас технологије да на ефикасан и прецизан начин измене релевантне гене ћелија људи, у овом случају матичних ћелија које формирају крв и Т ћелија. Т ћелије су врста лимфоцита (врста белих крвних ћелија) које играју централну улогу у имуном систему.

Иако истраживачи верују да би нови приступ третману ХИВа могао да буде спреман за тестове на људима за мање од 5 година, указали су и на три важне ставке опреза.

Прва и најочигледнија је да могу наићи на неочекиване компликације; друга је да је историја ХИВ / АИДС епидемије препуна "лекова" за које се испоставило да то ипак нису; и коначно, чак и ако овај нови приступ савршено функционише, захтеваће додатни развој да би се могао применити у деловима планете који су најтеже погођени епидемијом.

Истраживање, које су водили доктори Чад Кован и Дерек Роси, објављено је на насловној страници новембарског издања часописа "Cell Stem Cell".

ХИВ таргетира Т ћелије и улази кроз рецепторе који се зову ЦЦР5 који им служе као врата за инвазију у ћелије домаћина. Једном када доспе у Т ћелију, вирус се реплицира и убија ћелије домаћина, остављајући пацијента изложеног различитим облицима инфекције.

Коришћењем ЦРИСПР / Цас технологије за измену гена, тим је је успео да уклони ЦЦР5 рецепторе из матичних ћелија крви тако да оне могу да креирају различите ћелије крви које немају овај рецептор. У теорији, такве ћелије би се могле унети у људски организам трансплатацијом сличном оној која се користи код пацијената оболелих од леукемије, што би требало да подигне отпорност организма на ХИВ.

"Показали смо да лако можемо уклонити ЦЦР5, показали смо да су такве ћелије и даље функционалне и урадили смо веома, веома дубоке анализе како бисмо потврдили да не долази до нежељених мутација, тако да изгледа да је метода безбедна.", Рекао је Кован. "Очигледно, има још доста посла."

"Следећи корак су тестирања на животињама у сарадњи са Рагон институтом.", Рекао је Кован. "Имамо одличне моделе на мишевима којима се може дати људски имунолошки систем и затим их инфицира ХИВом. Тада можемо дати наше ћелије мишевима и видети да ли су заштићени од ХИВа. "

Једном када ова истраживања буду завршена, ако су успешна и ако се не појаве компликације, следећи корак је прва фаза испитивања на људима, која подразумева искључиво тестирање безбедноси употребе нове терапије. Кован је рекао да је сувише рано сада предвиђати када би ова тестирања могла да почну.

Коментари о овој вести

Нема коментара.

Постави коментар


?Правила понашања