nadji doktora Вести
Latinica
+Додајте доктора
Вести

Доктор који продаје пластични отпад да би купио скенер!

Датум ДАТУМ 26 10 2015
Извор Телеграф Извор 0 КОМЕНТАРА
Доктор који продаје пластични отпад да би купио скенер!

У намери да Службу хитне медицинске помоћи при Дому здравља, где ради, направи најбољом у Србији, др Иван Божиновић из Параћина преко удружења "Српско друштво за ванредне ситуације", чији је оснивач, већ скоро годину дана прикупља и продаје пластични отпад.

За те послове организовао је мрежу суграђана и отворио наменски рачун на који фирма из Јагодине, којој пластику продаје, уплаћује средства. Идеја је заживела па је од 200.000 динара, колико је досад уплаћено, Божиновић, иначе специјалиста ургентне медицине, за Хитну купио више апарата за мерење притиска: отоскоп, траке за гликемију, постељину...

- Свуда има пластике у огромној количини. Људи треба да се само сагну и узму је. Тако долазимо до новца који ће бити искоришћен за опште добро јер нема човека коме Хитна служба није потребна. На идеју сам дошао кад сам видео да само моје домаћинство недељно пуни 2 џака пластике. Тако и сви други. Кренуо сам са пропагандом у својој улици иу крају, где сад већ сви сакупљају пластичне флаше, а преко удружења мрежу смо проширили и на остале делове града и села.

Тренутно имамо 300 домаћинстава која одвајају пластику, а циљ ми је да их буде 3.000 и 30.000, да сваки Параћинац сакупља и да на крају у наменском фонду буде довољно пара да потпуно опремимо нашу службу - прича овај визионар непресушне енергије.

Поред редовног посла, он свакодневно обилази грађане и шири сарадничку мрежу. Сем њега, то исто раде остали чланови удружења, његов отац, шира фамилија, комшилук ... Пластику коју са сарадницима покупи из туђих дворишта складишти у свом. Ту је направио прави прикупљачки центар. Кад се накупи довољна количина, позове фирму «Еко систем», са којом удружење има уговор.

Они дођу камионом и преузму отпад. Плаћају редовно, по тони.

- За 5-6 дана скупимо довољно пластике за један камион. Жеља ми је да дневно долази бар по три камиона. За то је потребно да што већи број људи прикупља боце у џакове које ће добити од нас. То заиста није никакав специјални терет, а донеће свима корист. Људи морају да схвате да тако раде за себе - наводи Божиновић.

Он планира да штампа флајере како би целу општину упознао са идејом јер ма колико то желео, не може да стигне да све суграђане обиђе. У акцију је поред популације укључио и најпознатије параћинске ресторане и хотеле. Сви они свакодневно одвајају пластику чијом се продајом пуни фонд намењен за медицинску опрему.

- Потребни су нам само време и мотивација. Људи имају енергију, треба је усмерити на праве ствари каква је ова. Баш због тога наш рад мора бити максимално видљив и подршка медија нам је неопходна, закључује овај необични и агилни доктор.


Коментари о овој вести

Нема коментара.

Постави коментар


?Правила понашања