Vesti

Bol u leđima posledica evolucije?

31. Januar 2016
|
Izvor: Tanjug
0 Komentara

Po učestalosti, bol u leđima je odmah posle standardnih respiratornih infekcija i procenjuje se da ga je iskusilo oko 80 odsto populacije - lumbago, skolioza, hronični ili akutni bol, sve te neželjene pojave, iako bezopasne, mogu da predstavljaju veliki hendikep.

Kako, međutim, objasniti tu epidemiju? Mnogi smatraju da su bolne kičmene blokade uirazvane stresom i modernim načinom života.

Kanadski naučnici, pak, nude drugačije objašnjenje: oni veruju da se glavni uzrok ove patologije krije u evoluciji.

U izjavi za sajt "IFL Science", Kimberli Plomp, paleontolog na Univerzitetu "Sajmon Frejzer" u Vankuveru, kaže da je čovek vrlo brzo, moguće i previše brzo, prešao sa četvoronožnog na dvonožno kretanje.

Pre oko četiri miliona godina ljudska vrsta se mahom kretala na dve noge, ali je tek pre dva miliona godina postala isključivo dvonožna.

Iako se ovaj vremenski razmak može učiniti velikim, on je za evoluciju zapravo prilično kratak. Ova brza promena u načinu kretanja bi tako mogla da objasni rasprostranjenost bola u leđima.

Privilegiju uspravnog hoda plaćamo dakle bolom koji se javlja zbog pritiska tela na kičmu koja je prvobitno bila prilagođena Četvoronožno kretanju.

Tu teoriju po svemu sudeći potvrđuju naši rođaci majmuni, koji se naizmenično kreću na četiri i dve noge, te zato manje pate od bola u leđima.