nadji doktora Вести
Latinica
+Додајте доктора
Вести

Бол у леђима последица еволуције?

Датум ДАТУМ 31 01 2016
Извор Танјуг Извор 0 КОМЕНТАРА
Бол у леђима последица еволуције?

По учесталости, бол у леђима је одмах после стандардних респираторних инфекција и процењује се да га је искусило око 80 одсто популације - лумбаго, сколиоза, хронични или акутни бол, све те нежељене појаве, иако безопасне, могу да представљају велики хендикеп.

Како, међутим, објаснити ту епидемију? Многи сматрају да су болне кичмене блокаде уиразване стресом и модерним начином живота.

Канадски научници, пак, нуде другачије објашњење: они верују да се главни узрок ове патологије крије у еволуцији.

У изјави за сајт "ИФЛ Сциенце", Кимберли Пломп, палеонтолог на Универзитету "Сајмон Фрејзер" у Ванкуверу, каже да је човек врло брзо, могуће и превише брзо, прешао са четвороножног на двоножно кретање.

Пре око четири милиона година људска врста се махом кретала на две ноге, али је тек пре два милиона година постала искључиво двоножна.

Иако се овај временски размак може учинити великим, он је за еволуцију заправо прилично кратак. Ова брза промена у начину кретања би тако могла да објасни распрострањеност бола у леђима.

Привилегију усправног хода плаћамо дакле болом који се јавља због притиска тела на кичму која је првобитно била прилагођена Четвороножно кретању.

Ту теорију по свему судећи потврђују наши рођаци мајмуни, који се наизменично крећу на четири и две ноге, те зато мање пате од бола у леђима.

Коментари о овој вести

Нема коментара.

Постави коментар


?Правила понашања