nadji doktora Вести
Latinica
+Додајте доктора
Вести

Бактерије се крију у протезамa

Датум ДАТУМ 27 04 2016
Извор Новости Извор 0 КОМЕНТАРА
Бактерије се крију у протезамa
Брига о протезама и ткиву слузокоже на коју протезе належу важна је за опште здравље, нарочито код старијих особа. Нечисте протезе узрокују или доприносе настанку болести слузокоже, обољењу дисајних путева, срца и желуца. Протезе могу да буду резервоар за микроорганизме повезане са бактеријским ендокардитисом, аспирационом пнеумонијом, гастроинтестиналним инфекцијама и хроничним опструктивним плућним болестима.

Размножавање бактерија у устима најчешће доводи до упале слузокоже, односно протезног стоматитиса. Епидемиолошке студије показују да је распрострањеност протезног стоматитиса код пацијената са протезама од 15 до чак 75 одсто.

Доктор Ана Вулановић, специјалиста оралне хирургије у Дому здравља "Врачар", каже да сви фактори хемијске, механичке и термичке природе који оштећују површински слој оралне слузокоже погодују настанку овог обољења:

- Стоматитис је запаљење које најчешће узрокује бактерија стрептокока, затим наиссериа цатаралис, диплоцоццус пнеумониае и друге. Општа обољења која смањују отпорност организма, нарочито ако је слаба хигијена уста доприносе настанку овог обољења које захвата целу оралну слузокожу, па и гингиву.

Примарни стоматитиси нису последица других болести, док су секундарни стоматитиси узроковани разним инфекцијама присутним у организму или упалним процесима на другим органима.

Може се јавити као последица инфекције гљивицом кандидом, бактеријама, вирусима, нарочито херпес симплекс и зостер и ХИВ вирусом, може бити изазван дуготрајном применом антибиотика, барбитурата, услед недостатка витамина Б и Ц, код упалних болести црева, леукемије. И недостатак неких витамина у исхрани, посебно групе Б и Ц, кисела-љута, зачињена храна, пенушава пића и пушење могу да допринесу запаљењу.

Болест почиње разарањем површине епитела усне дупље. Оболела места су интензивно црвене боје, слузокожа је отечена, гингива је упаљена, интраденталне папиле су увећане и крваре на најмањи додир.

- Присутно је појачано лучење пљувачке, задах из уста, језик је обложен, а усне су нешто увећане. Температура може бити незнатно повећана, апетит слаб. Присутни су болови који се најчешће потенцирају за време јела и говора, а пацијенти имају осећај горчине у устима - објашњава др Вулановић.

Лечење се састоји у отклањању свих надражаја, педантној санацији усне дупље уз примену благих антисептичких раствора, док се антибиотици дају према антибиограму.

Коментари о овој вести

Нема коментара.

Постави коментар


?Правила понашања