Vesti

Antioksidans i zaštitnik imunog sistema

10. Novembar 2015
|
Izvor: Zdravino - Zdravlje
0 Komentara

U osnovi, zeolit je vrsta minerala. konkretno, to je silikatni mineral i po svom sastavu može biti aluminijumsko-natrijumski ili aluminijumsko-kalcijumske silikat. Međutim, značenje te činjenice samo po sebi ne nosi neku posebnu važnost i vrednost, ako u obzir ne uzmemo sve one brojne dragocene karakteristike ovog minerala.

Zašto je dragocen zeolit?

Zeolit je dragocen, prvenstveno zbog toga što su brojna istraživanja dokazala da je to trenutno najjači i najefikasniji poznati antioksidans i zaštitnik imunog sistema.

Kao antioksidans, zeolit neutrališe i zaustavlja štetno delovanje i progresivnost razvoja slobodnih radikala u organizmu. Na taj način, zeolit štiti normalnu funkciju svih ćelija unutar organizma i pomaže im da sačuvaju vitalnost, kako prenosi ovaj portal.

U odsustvu antioksidanasa u organizmu, nivo slobodnih radikala se može razviti do te mere da uzrokuje nastanak brojnih bolesti i odumiranje životnih funkcija. Zahvaljujući tome što je antioksidans i zaštitnik imunog sistema, zeolit značajno doprinosi pojedinačnom zdravlju i vitalnosti svakog organa, počev od kože pa sve do venskog sistema, srca i mozga, koji su od ključne važnosti za celokupno zdravlje.

Zeolit reguliše i nivo krvnog pritiska, sprečava zakrčenje krvnih sudova, sprečava nastanak komplikacija do kojih dolazi usled hroničnih bolesti kao što je dijabetes, ali i otklanja simptome nadutosti kod stanja ciroze jetre. Takođe, zeolit poboljšava elastičnost i vlažnost kože, povećava otpornost na gljivična oboljenja i infekcije, umanjuje bolove u zglobovima i pospešuje zglobnu pokretljivost, sprečava nastanak zubnog kamenca, simptome gastritisa i mučnine u želucu, ali i leči afte i upalu desni.

Kako deluje zeolit unutar organizma?

Kada zeolit dospe u organizam, on ima sklonost da se iz tankog creva, transportuje u limfoidno tkivo. Potom, iz limfoidnog tkiva zeolit postaje direktan saveznik i činilac imunog sistema. Kao takav, zeolit aktivira i deaktivira T i D limfocite.

Kako uneti zeolit u organizam?

Zeolit možete uneti u organizam na svega nekoliko načina. Ovaj mineral, ne može se naći u namirnicama koje svakodnevno unosite u organizam, ali zato, on je čest sastojak dodataka ishrani, odnosno suplemenata, kao što su šumeće tablete vitamina C i brojni drugi suplementi.

Takođe, zeolit je dostupan i kao zaseban antioksidant i prodaje se u vidu praha, dakle kao mleveni zeolit u gotovo svim bolje snabdevenim bio šopovima i prodavnicama sa zdravim namirnicama. Pije se tako što se prethodno razmuti sa hladnom vodom, a takođe, blagotvorno dejstvo može pokazati i ukoliko se rastvoren sa vodom, koristi kao sredstvo za ispiranje usne duplje.

Od zeolita i male količine vode, može se napraviti i odlična, pritom izuzetno lekovita maska za kožu, ne samo lica, već i čitavog tela, posebno onda kada je koža suva ili iritirana.