nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Жутица - жута кожа

Жута боја коже, слузокоже и очију. Жутица није болест него знак који упућује на присуство болести и може имати много различитих узрока. Жута пребојеност је изазвана повишеним билирубином. Билирубин настаје разградњом црвених крвних зрнаца и обрађује се у јетри а складишти у жучној кеси.

За раст билирубина постоји више могућих разлога: блокада жучних канала, обољење јетре или увећана производња билирубина као пратећа последица абнормалне разградње црвених крвних зрнаца.

Жутица је уобичајена код новорођенчади и понекад се лечи осветљавањем специјалном светлошћу (фототерапија).

Симптоми

Жутило коже, жутило очију, жутило унутрашњости уста.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Утврђивање узрока жутице обично захтева анализе крви и снимања, као што су ултразвук стомака и/или ЦТ скен стомака.

Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), комплетан метаболички панел (КМП), ЦТ скен, липаза, ултразвук и анализа урина (УА)

Додатне анализе

ХИДА скен, биопсија јетре, протромбинско време

Терапија

Терапија зависи од узрока повишеног билирубина. Код новорођенчади са благим обликом жутице се често препоручује чекање под будним надзором јер се жутица много пута сама повуче у прве 2 недеље живота.

Ако ниво билирубина порасте или настави да расте, преписује се фототерапија. Осим код новорођенчади, повишен билирубин је ретко штетан. Циљ терапије ће бити усмерен на стање које је проузроковало жутицу.

Коме се јавити