nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Жута грозница - вирусна хеморагијска грозница

Вирусна инфекција која проузрокује хеморагијску грозницу и настаје услед уједа зараженог комарца. Узрочник је вирус жуте грознице, флавивирус. У данашње време највише погађа подручја Африке и Јужне Америке.

У блажим случајевима узрокује повишену телесну температуру, главобољу, мучнину и повраћање. Жута грозница може постати озбиљна, када узрокује крварење (хеморагију), проблеме са радом срца, бубрега и јетре.

Повишен билирубин у крви доводи до жутице, при чему кожа постаје жута, од чега је овај поремећај и добио име. Половина пацијената са најтежим обликом не успе да преживи.

Вакцинацијом се стиче имунитет и она се препоручује свима који путују у ризична подручја.

Симптоми

Грозница, главобоља, жутица (жута кожа), бол у мишићима (миалгија), црвене очи. Компликације у тежим случајевима обухватају крварење у стомаку и цревима, оштећење виталних органа у телу, као што су срце, јетра и бубрези.

Прегледи

Узима се историја болести и врши физички преглед. Раде се додатне анализе да би се прегледао рад срца, јетре и бубрега и да би се потврдила дијагноза. Вирус се утврђује биохемијском анализом крви.

Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), комплетан метаболички панел (КМП), електрокардиограм (ЕКГ), тропонин, анализа урина и рендгенско снимање.

Додатне анализе

Имуноензимски тест (ЕЛИСА), полимеразна ланчана реакција (ПЦР), вирусолошке анализе, ПТ (протромбинско време), ПТТ (парцијално тромбопластинско време)

Терапија

Не постоји посебан начин лечења жуте грознице.Симптоме можемо ублажити помоћу оралне/ интравенозне рехидрације и терапијом за снижење високе телесне температуре. Ако је пацијент изгубио доста крви, потребна је трансфузија крви, а за оштећење бубрега дијализа.

Коме се јавити