nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Злоупотреба амфетамина

Амфетамини (метамфетамини) су моћни стимуланси који могу изазвати осећај еуфорије. Има и своје уличне називе као што су "спид" и "мет". Лек изазива јаку зависност, а његова злоупотреба доводи до губитка меморије, агресије, психотичких понашања, оштећења срца, неухрањености и озбиљних стоматолошке проблеме.

Амфетамин се може узети орално, пушењем, убризгавањем или инхалирањем. Хронично, корисник може претрпети озбиљну психолошку и и здравствену штету.

Симптоми

Узбуђење, повећана самоувереност, повишен крвни притисак, брбљивост, знојење, немир, проблеми са спавањем, анксиозност, раздражљивост, психотички симптоми, агресивност, насиље, напади, грозница, параноја, халуцинације, озбиљна анксиозност, депресија, самоубиств, исцрпљеност, неухрањеност.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Додатни лабораторијски тестови се раде да би искључили органска оштећења.

Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), комплетан метаболички панел (КМП) и електрокардиограм (ЕКГ)

Додатне анализе

Токсиколошка анализа

Терапија

Зависи од тежине симптома, али може укључивати антипсихотике (халоперидол), бензодиазепине (диазепам, лоразепам) и инфузију. Лечење у психолошком саветовалишту за болести зависности је често оправдан третман.

Коме се јавити