nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Златни стафилокок - Стапхyлоцоццус ауреус

Стафилококус ауреус или златни стафилокок је бактерија из групе стафилокока. Име је добио по жутозеленој боји његових колонија. Бактеријска инфекција може укључивати било који део тела, али најчешће захвата кожу и меко ткиво (целулитис) или изазива сакупљање гноја (апсцеси).

Стафилококе се обично налазе на кожи и у носу, али не морају увек изазвати инфекцију. Инфицирани су у том случају носиоци бактерије, али заправо се не разболе. Инфекција може бити локализована на кожу или постати раширена појава, па чак и смртоносна.

Инфекција се најчешће јавља код оних са ослабљеним имуним системом, опекотинама, хируршким ранама и код пацијената са инвазивним направама, као што су уринарни катетери, интравенски катетери, катетери за дијализу или цеви за дисање.

Метхициллин ресистант стапхyлоцоццус ауреус (МРИСА) је посебна врста стафилокока која је све чешћа, тешко се лечи и захтева посебне антибиотике.

Симптоми

Црвени, отечени и болни пликови. Пустуле, грозница, гнојна упала на кожи (апсцес), топлота око зараженог подручја, упала лимфних канала (лимфангитис).

Озбиљније инфекције изазивају језу, умор, повишену температуру, општу слабост, главобољу, болове у мишићима, црвени осип, отежано дисање, губитак свести, низак крвни притисак.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Додатно тестирање ће зависити од клиничке ситуације. Идентификовање бактерије се обично врши крвном културом или уринокултуром.

Снимање се може обавити да би се одредило присуство гнојне упале (апсцеса) или степен болести. Други тестови се могу извести да би се одредила штета нанета другим органима.

Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), комплетан метаболички панел (КМП), ЦТ скен, магнетна резонанца (МРИ), ултразвук, анализа урина (УА) и рендген.

Додатне анализе

Крвна култура, уринокултура

Терапија

Третман зависи од степена инфекције. Присуство гноја често захтева само рез и дренажу гноја. Озбиљније инфекције захтевају антибиотике. Одлука да се лекови користе орално или интравенозно зависи од тога колико је инфекција озбиљна и од здравственог стања пацијента.

Лекови који се тренутно користе укључују: Цефалексин (Цефлекс), триметоприм-сулфаметоксазол (Бактрим, Бактрим ДС, Септра, Септра ДС), метицилин, нафцилин и Цефазолин (Анцеф). Отпорност на антибиотике постаје све већи проблем, а МРИСА захтева посебне антибиотике.

Коме се јавити