nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Заразни молуск - водене брадавице

Кожно обољење изазвано вирусом које резултира многобројним, малим, безболним бисерним квржицама. Квржице могу да се појаве на било којој површини коже осим дланова и табана и често имају централни кратер.

Болест може да се преноси директним додиром. Све старосне групе су подложне овом вирусу, али се чешће јавља код деце. Стање није озбиљно и по правилу нестаје само од себе. Ова болест се виђа и код особа са ХИВ вирусом.

Код тих особа, квржице се често не повлаче и могу да расту и да се умножавају због имуносупресије.

Симптоми

Симптоми обухватају сићушне квржице на кожи. Код деце, квржице се јављају првенствено на рукама, ногама и трупу.

Код одраслих, најчешће се јављају на гениталијама, бутинама и трбуху. Квржице су обично мање од пола центиметра у пречнику и обично их има мање од двадесет.

Прегледи

Узеће се комплетна анамнеза и обавити лекарски преглед. Ваш доктор ће вероватно моћи да постави дијагнозу само на основу посматрања лезија и узимања клиничке историје. Ако има неких недоумица у вези дијагнозе, ваш доктор може да размотри биопсију коже (узимање мале количине ткива за микроскопску анализу).


Тестови

Биопсија коже


Терапија

По правилу није потребна никаква терапија. Већина инфекција се повлачи у року од неколико месеци. У неким случајевима, ваш доктор може да примени течни азот или топикалне киселине да би уклонио квржице.

Коме се јавити