nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Вирус западног Нила - болест коју преноси комарац

Вирусна инфекција која узрокује мало или нимало симптома. Када се појаве, симптоми су најчешће слични симптомима грипа. Понекад вирус изазива упалу на омотачу око мозга и кичмене мождине (асептични менингитис) и/или упалу мозга (енцефалитис). Вирус живи у дивљим птицама.

Комарци се заразе кад уједу заражену птицу. Људи се заразе вирусом након уједа зараженог комарца. Ризик од инфекције је највећи у току сезоне комараца. Уништавање комараца може смањити број становништа оболелог од овог вируса.

Већина пацијената се потпуно опорави и смрт је изузетно ретка. Старије особе и особе оштећеног имунитета имају већи ризик од компликација и смрти.

Симптоми

Многи пацијенти немају симптоме. Симптоми могу укључивати грозницу, главобољу, бол у леђима , болове у мишићима, недостатак апетита. Теже инфекције изазивају јаке главобоље, укочен врат, конфузије, нападе, кому.

Прегледи

Узима се анамнеза и врши физички преглед. Урадиће се додатни тестови како би се поставила дијагноза код пацијената са сумњом на менингитис или енцефалитис. Обавиће се лумбална пункција.

Серолошки тестови крви могу потврдити дијагнозу.


Тестови

Комплетна крвна слика(ККС), комплетан метаболићки панел (КМП), ЦТ скен, магнетна резонанца (МР), анализа урина и рендген.


Додатне анализе

Серолошки тестови крви, тестови цереброспиналне течности, културе вируса, лумбална пункција.


Терапија

Не постоје посебни лекови за ову врту инфекције. Третман има за циљ ублажавање симптома и одржавање виталних функција пацијента. Антибиотици нису од помоћи и не постоји вакцина за ову болест.

Коме се јавити