nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Вертебрално-базиларна инсуфицијенција - поремећај циркулације крви у мозгу

Недовољан проток крви до малог и средњег мозга. Спајањем вертебралних артерија настаје базиларна артерија. Оне снабдевају мали и средњи мозак крвљу. Смањен проток крви у овом подручју проузрокује проблем у равнотежи, вртоглавицу, ослабљен вид (дупла слика) и проблем са говором.

Ови крвни судови могу бити блокирани услед атеросклерозе, артеријске дисекције или емболуса (стварање угрушка крви из срца које се ослобађа и настањује у вертебралној и базиларној артерији).

Атријална фибрилација је најчешћи узрок појаве емболуса који путује од срца до артерије.

Симптоми

Губитак вида, посебно захвата исти део видног поља на оба ока, дупла слика, вртоглавица (осећај да се ствари окрећу), укоченост или пецкање, мучнина и повраћање, тешкоће са гутањем, проблем са равнотежом, лоша координација, главобоља, бол у врату, губитак слуха, неразговетан говор.

Прегледи

Узима се анамнеза и врши физички преглед. Да би се утврдила дијагноза, могу се радити додатне анализе. ЦТА главе и врата, а магентна резонанца главе и врата или ангиограм користе се да би се утврдило васкуларно обољење.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), комплетан метаболички панел (КМП), ЦТ, електрокардиограм (ЕКГ), магнетна резонанца и рендгенско снимање.


Додатне анализе

ЦТА врата, МР врата, ехокардиограм, ПТ (Протиме), ПТТ (парцијално протромбинско време)


Терапија

Терапија се дели на третман у хитним случајевима и превенцију поновног јављања. Третман акутних симптома укључује: антикоагулантне лекови (аспирин, клопидогрел/Плавиx), хепарин, лекове за крвни притисак и/ или тромболитичке лекове.

Тромболитички лекови или лекови за разлагање тромбова, могу се дати само у случајевима када је дијагноза постављена неколико сати након појаве првог симптома.

Превенција подразумева контролисање крвног притиска, лечење повишеног холестерола и престанак пушења.

Коме се јавити