nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Вентрикуларна тахикардија - ВТ, опасан поремећај срчаног ритма

Убрзано лупање срца који почиње у коморама. Овај поремећај је веома опасан јер срце куца толико брзо да некад не може да добије довољно крви. ВТ може да прерасте и у вентрикуларну фибрилацију (ВФ), потенцијално смртоносан неправилан срчани ритам.

Код ВФ срце више не куца: само трепери и више не испумпава крв у тело (срчани застој). Ако се одмах не коригује, ВФ резултира смртним исходом.

ВТ се јавља због абнормалне електричне комуникације у самом срцу. Најчешћи узроци су срчани удар, инсуфицијенција срца, употреба недозвољених лекова, урођене срчане мане, претходна операција на срцу, траума срца, хемијске абнормалности у крви (електролити) и претерана активност штитне жлезде (хипертиреоидизам).

Симптоми

Лупање срца, убрзан срчани ритам, палпитације, криза свести (синкопа), најава пада у несвест, заношење, отежано дисање (кратак дах), бол у грудима, знојење.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Спровешће се обимна Тестови срца да се утврди узрок вентрикуларне тахикардије.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), комплетан метаболички панел (КМП), ЦТ скен, Д-димер, електрокардиограм (ЕКГ), магнетна резонанца (МР), тест на тропонин и рендген.


Додатне анализе

Ехокардиограм, коронарна ангиографија, тест оптерећења, електрофизиолошка студија


Терапија

Терапија зависи од испољених симптома, дужине времена током ког пацијент пади од вентрикуларне тахикардије (ВТ) и узрока ВТ.

Продужена ВТ је хитан случај и, зависно од испољених симптома, може да захтева кардиопулмоналну реанимацију (КПР), хитну терапију електро шоковима (кардиоверзија или дефибрилација) и лекове за враћање срчаног ритма у нормалу.

Да би се спречило поновно појављивање ВТ, пацијенти ће можда морати да узимају лекове (прокаинамид, амиодарон или соталол), добијају терапију радиофреквентном аблацијом или оперишу срце.

Понекад ВТ догађаји не могу да се контролишу или је ризик од поновног појављивања врло висок и захтева уградњу имплантабилног кардиовертер-дефибрилатора (ИЦД). ИЦД даје спасоносни електро шок сваки пут кад пацијент осети ВТ.

Коме се јавити