nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Вентрална хернија - стомачна кила

Слабо место на трбушном зиду које допушта протрузију трбушних органа кроз тај дефект. Ако се црева провуку кроз ослабљено место, могу да се укљеште.

Неки пут се прекине довод крви у црева и она одумиру, што доводи до потенцијално смртоносне инфекције.

Вентралне херније могу да се јаве после операције уз већу вероватноћу појаве код гојазних пацијената. Вентралне херније које захватају пупак зову се умбиликалне херније.

Симптоми

Мека избочина на трбуху која се увећава при кашљању, плакању или напрезању, а смањује са релаксацијом.

Избочена површина може да буде осетљива на додир. Ако дође до укљештења црева, јавља се повраћање, бол у стомаку и дистензија трбушне дупље.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Доктор обично уочава хернију током прегледа. Неки пут се ради ЦТ скен или МР ради утрвђивања дијагнозе и обима херније.


Тестови

ЦТ скен и магнетна резонанца (МР)


Терапија

Код неких хернија није потребна терапија. Херније које су веома болне или код којих је трбушни садржај заробљен у дефекту захтевају хируршку интервенцију.

Ако дође до укљештења црева због њиховог положаја у хернији, мора што пре да се примени хируршки захват да би се спречила смрт црева.

Ако црева остану без довода крви (странгулација) и одумру, могу да пукну, што резултира инфекцијом трбушне дупље (перитонитисом) а евентуално и смртним исходом.

Коме се јавити