nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Велики кашаљ - магарећи кашаљ, пертусис

Веома заразна инфекција бронхија и плућа изазвана бактеријом Bordetella pertussis. Почетни симптоми личе на обичну прехладу, али кашаљ се појачава. Кашаљ може да постане спазмотичан, праћен пиштавим удахом налик магарећем реву.

Појава великог кашља се у великој мери проредила у свету захваљујући имунизацији. Најчешће се јавља код деце и може бити озбиљан код новорођенчади млађе од 6 месеци.

Последњих година је забележено више случајева код одраслих особа, као последица слабљења имунитета одраслих од времена првобитне имунизације коју су добили као деца.

Симптоми

Јак и рекурентан кашаљ, сув кашаљ, цурење из носа, мало повишена температура, рапидно удисање које производи звук магарећег рева, напади гушења код новорођенчади.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Почетна дијагноза се обично заснива на симптомима. Може да се узме брис из носа да би се идентификовала бактерија.


Тестови

Рендген


Додатне анализе

Брис из носа на пертусис


Терапија

Терапија антибиотицима (еритромицин, азитромицин/З-Па) у раној фази болести може да ублажи симптоме и убрза опоравак. Антибиотици такође и спречавају ширење заразе.

Старијим пацијентима могу да се препишу лекови за сузбијање кашља. Зависно од тежине инфекције, може бити потребна хоспитализација новорођенчади и деце.

Коме се јавити