nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Ваши главе

Сићушни инсекти који живе у коси и на кожи главе. Хране се крвљу домаћина и лако се шире блиским контактом са другим људима. Инфекција може да се пренесе и контактом са зараженим намештајем или заједничким коришћењем четке за косу или постељине. Има неколико типова вашака.

Вашке живе у коси главе или у обрвама. Остале врсте су ваши тела и стидне ваши.

Симптоми

Интензиван свраб, мале квржице на фоликулама длаке (гњиде), мале црвене отеклине на кожи главе.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Вашке се понекад тешко уочавају и чешће се препознају карактеристична јајашца прикачена за фоликулу длаке (гњиде). Помаже лупа и потребно је раздељивати косу до коже главе током прегледа.

Терапија

Прва линија третмана су лосиони или шампони у слободној продаји који садрже 1-процентни перметрин (Ниx). Јачи лекови који се издају само на рецепт су малатион (Овиде) или линдан.

Сви ови препарати морају да се користе тачно према упутству. Гњиде се морају одстрањивати из косе чешљањем специјалним чешљем, а детерџент за судове може да ослаби лепак на гњидама и убрза одстрањивање.

Одећа и постељина морају да се оперу врелом водом и сапуном. Консултовати лекара пре лечења деце млађе од 6 месеци или особа чија је телесна тежина испод 50 кг. Неки пут терапија мора да се понови после недељу дана.

Коме се јавити