nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Варикозитети једњака - дилатација вена једњака

Једњак је цев која повезује уста са желуцем. Варикозитети су проширене вене најчешће лоциране у близини једњака и желуца.

Најчешћи узрок варикозитета једњака су ожиљци на јетри (цироза) настали услед дугогодишњег алкохолизма.

Цироза узрокује враћање крви у вене једњака што доводи до развоја варикозитета. Крварење једњака може бити опасно по живот.

Симптоми

Повраћање крви или материје која подсећа на зрна кафе, бол у грудима, проблеми са дисањем, несвестица, црна столица (мелена), анемија, умор.

Прегледи

Спровешће се анамнеза и физички преглед. Додатнитестови могу да укључују: Езофагогастродуоденоскопија (ЕГД) или езофаграм (баријумски контраст) и анализе крви да би се измерио број црвених крвних зрнаца и способност згрушавања крви.

Тестови

Комплетна крвна слика (ККС) и комплетан метаболички панел (КМП).

Додатне анализе

Езофагогастродуоденоскопија (ЕГД), езофаграм, протромбинско време, активирано парцијално тромбопластинско време.

Терапија

За мале, варикозитете који не крваре лечење не мора бити потребно, иако се препоручује пажљив надзор. (Неки лекови, као што су бета-блокатори и нитрати) могу смањити ризик од крварења.

За оне који се увећавају, крваре или се чини да постоји опасност од крварења, најчешћи почетни третман су подвезивање или ињекције варикозитета кроз ендоскоп.

Може се спровести трансјугуларни интрахепатични портосистемски схунт (ТИПС) како би се смањио повратни притисак у венама једњака. У тежим случајевима трансплантација јетре је једино делотворно лечење.

Коме се јавити