nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Варикокела - проширене вене тестиса

Проширење једне или више вена у скротуму формира варикокеле. Оне су сличне варикозним венама на ногама. Везују се за мали број и смањену покретљивост сперматозоида.

Међутим, већина мушкараца са варикокелама има адекватан број сперматозоида и плодни су. То је уобичајен поремећај који погађа сваког шестог мушкарца. Због венске дренаже тестиса, чешће се налазе са леве стране.

Симптоми

Увећана и уврнута вена (или вене) у скротуму, безболни чвор у тестису, отицање скротума, опипљива маса унутар скротума, мањи тестис са оне стране где је варикокела. Многи мушкарци нису свесни да имају варикокелу док је не уочи лекар.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Понекад се врши ултразвучни преглед да би се искључили други узроци отока скротума.

Тестови

Ултразвук и анализа урина (УА)

Терапија

Обично није потребна никаква терапија. Уколико је присутна нелагодност, може да помогне суспендор или припијен доњи веш. Неплодни мушкарци могу да размотре хируршку интервенцију (варикокелектомију) или емболизацију варикокеле, што може да допринесе повећању броја сперматозоида и побољшању квалитета сперме.

Коме се јавити