nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Варфарин кумадин - употреба

Варфарин спречава факторе коагулације везане за витамин К. Он се користи као антикоагуланс те се преписује у следећим случајевима: срчана аритмија (атријска фибрилација), мождани удар, срчани стентови, дубока венска тромбоза (крвни угрушак), плућна емболија (крвни угрушак из плућа), механички срчани залистак и хиперкоагулативни поремећај.

Крв пацијента се периодично проверава да би се пратила делотворност лека.

Промене у исхрани и нови лекови могу променити дејство лека, узрокујући умањење или повећање коагулације.

Симптоми

Претерано узимање лека може изазвати: крварење из носа, крварење десни, повраћање крви, повраћање материје налик зрнима кафе, крваву столицу, црну столицу (мелена), лако излажење модрица, вртоглавицу, несвестицу и збуњеност.

Прегледи

Анализа крви се периодично спроводи да би се измерило протромбинско време (ПТ), која се претвара у вредност која се назива ИНР (интернационални коефицијент нормализације).

Циљани ИНР распон је обично између 2 и 3, иако људи са уграђеним механичким срчаним залиском или пацијенти у хиперкоагулабилном стању могу покренути већи ИНР.

Додатне анализе

ПТ (Протромбинско време)

Терапија

Како би се осигурало терапеутско деловање ПТ/ИНР, прате се вредности анализе крви пацијента. Пацијент чије су вредности ИНР-а веће од пројектованог распона у повећаном су ризику од крварења.

Они чија је вредност испод пројектованог распона су у опасности од нежељеног згрушавања крви. У оба случаја су неопходне чешће контроле.

Коме се јавити