nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Валвуларно срчано обољење - оштећење срчаних залистака

Оболева један од четири срчана залистка: митрални, аортни, трикуспидни и пулмонални. Ови залисци одвајају преткоморе (атрији) од комора (вентрикули). Они се отварају и затварају пуштајући крв да тече у једном правцу.

Када је њихов рад поремећен, могу да успоре нормалан проток крви (стеноза) или да врате крв у нежељеном правцу (регургитација). Ако је заистак веома оштећен, може доћи и до стенозе и до регругитације.

У озбиљнијим случајевима оштећења залиска срце не може нормално да пумпа крв, што доводи до срчаног обољења.

Стања која могу уследити проузрокују валвуларна срчана обољења: атеросклерозу, срчани напад, инфекцију, конгенитална обољења, реуматску грозницу, аутоимуне болести, колагена обољења и трауму.

Симптоми

Симптоми зависе од озбиљности обољења залиска, а код неких пацијената не испољава се никакав симптом.

Симптоми су: бол у грудима, проблем са дисањем, убрзан рад срца, палпитација, несвестица, отицање ногу, кратак дах у лежећем положају (ортопнеа), буђење са кратким дахом (пароксимална ноћна диспнеа).

Прегледи

Узима се анамнеза и врши физички преглед. Лекар некада може чути специфичан звук рада срца, који се назива шум. Дијагноза се може потврдити ехокардиограмом, магнетном резонанцом и/ или коронарном ангиографијом.

Тестови

Ехокардиограм (ЕЦХО), електрокардиограм (ЕКГ), магнетна резонанца и трансезофагеални ехокардиограм (ТЕЕ).

Терапија

Терапија зависи од количине крви која се враћа, симптома и оштећења срца. Третман укључује: лекове за побољшање срчане функције, хируршку репарацију залистка, хируршку замену залистка или праћење.

Вештачки залисци се праве од ткива или метала. Метални залисци трају дуже, али захтевају доживотно узимање антикоагуланаса као што је варфарин/кумрадин. Залисци од ткива праве се од ткива свиње, говечета или људског леша и не захтевају употребу антикоагуланаса, али не трају дуго и често се морају мењати.

У случају абнормалног срчаног ритма као што је атријална фибрилација, могу се користити лекови као што су диуретици, васодилататори и антиаритмици.

Могу се преписати и антибиотици да би се спречила инфекција залиска пре стоматолошке интервенције, гастроинтестиналне интервенције или интервенције уринарног тракта.

Коме се јавити