nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Трауматска дислокација кука

До трауматске дислокације кука долази када горњи део бутне кости (фемур) испадне из свог уобичајеног лежишта у чашици карлице, која се назива и ацетабулум. Нормално врх бутне кости слободно ротира унутар те чашице и формира лоптицу у споју зглоба.

Када врх бутне кости испадне из чашице, зглоб више не може да се слободно креће и постоји опасност да ће се проток крви до бутне кости смањити. Дислокација може бити резултат пада, спортске повреде или аутомобилске несреће.

Дислокација кука се третира као хитан случај и неопходна је хитна медицинска интервенција. Идеално, кук треба вратити на место у року од шест сати од настанка повреде како би се избегло смањење протока крви до бутне кости (аваскуларна некроза).

Симптоми

Бол, деформитет горњег дела ноге, немогућност да се нога помери, оток ноге, укоченост, осетљивост.

Прегледи

Обавиће се анамнеза и физички преглед. Дијагноза се најчешће потврђује рендгенским снимком. Додатна МР и ЦТ снимања могу бити потребна ради утврђивања обима повреде и у случајевима поновљене дислокације.


Тестови

ЦТ скен, магнетна резонанца (МР) и рендген.


Терапија

Третман подразумева враћање врха бутне кости у лежиште (редукција). Ово се обично може постићи у ургентној служби, али повремено захтева хируршку интервенцију. Дају се лекови против болова и за седацију.

Лекар ће затим покушати да врати кост на место. Покретљивост и подношење тежине може бити ограничено након обављене редукције.

Коме се јавити