nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Торакална спондилоза - артритис кичме

Торакална спондилоза је дегенерација средишњег и горњег дела кичме. Овај артритис се обично јавља због старосног дегенеративног обољења које се развија у зглобовима и дисковима кичме.

Код свих пацијената се, како старе, јавља извесно хабање горњих зглобова леђа, али неки имају озбиљнија оштећења која изазивају значајан бол и губитак функције. Како се артритис развија може да дође до развоја коштаних израслина налик на мамузе или остеофита.

Неравне ивице ових “мамуза” могу да иритирају оближње нерве, лигаменте и мишиће изазивајући бол. Спондилоза кичме је један од најчешћих узрока бола код старијих.

Симптоми

Бол средишњег и горњег дела леђа, бол и укоченост током активности, утрнулост и/или слабост.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Рендген, ЦТ скен и/или МР може бити обављена да би се идентификовао степен дегенерације кичме.


Тестови

ЦТ скен, магнетна резонанца (МР) и рендген


Терапија

Терапија зависи од степена обољења и симптома. Третман може да укључи: лекове за бол, мишићне релаксанте, нестероидне антинфламаторне лекове (ибупрофен/Мотрин или Адвил, напроксен/Напросyн), ацетаминофен (Парацетамол), физичку активност и физикалну терапију.

Хируршки захват се разматра код упорног бола, губитка осећаја или слабости.

Коме се јавити