nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Торакална спинална стеноза

Спинална стеноза торакалног дела кичме је сужење кичменог канала у горњем делу леђа. То сужење може да узрокује артритис и дегенерацију костију и лигамената, услед хернијације диска или тумора.

Најчешће се јавља код пацијената старијих од 60 година, али може да се појави у сваком старосном добу. Торакална спинална стеноза је мање уобичајена од лумбалне или цервикалне спиналне стенозе.

Симптоми

Бол у горњем делу леђа, који може да се рефлектује кроз груди и ноге; утрнулост, слабост и бол који је погоршава при покретању горњег дела леђа. Тежи облик стенозе може да изазове проблеме са равнотежом и координацијом покрета.

Особе које изгубе функцију црева или мокраћне бешике треба одмах да се јаве лекару.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Могу да се ураде рендгенска снимања и ЦТ скен да би се видео положај костију и дегенеративне промене. МР може да открије сужење кичменог канала и оштећење нерава.


Тестови

ЦТ скен, магнетна резонанца (МР) и рендген


Терапија

Терапија зависи од степена обољења. Примењују се следећи лекови: нестероидни анти-инфламаторни лекови (ибупрофен/Мотрин или напроксен/Напросyн), ацетаминофен/Парацетамол, кратка терапија оралним кортикостероидима (преднизон), и/или наркотици за ублажавање болова.

Примењује се и терапија епидуралним стероидним ињекцијама за контролисање симптома.

Хируршка интервенција се разматра код истрајних симптома или код значајног притиска на нерве.

Коме се јавити