nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Тироидитис - запаљење тироиде

Запаљење штитне жлезде. У зависности од узрока и стања обољења, упаљена жлезда може да ослобађа прекомерну количину (хипертиреоза), исправну количину или премало (хипотиреоза) тироидног хормона.

Многи људи који пате од тироидитиса имају трајна оштећења штитне жлезде која доводе до хипотироидизма, што захтева узимање суплемента тироидног хормона до краја живота.

Типови тироидитиса укључују: Хашимотов тироидитис, субакутни грануломатозни тироидитис, постпартум тироидитис, субакутни лимфоцитни тироидитис, тироидитис проузрокаван лековима.

Симптоми

Симптоми су веома различити у зависности од узрока и стадијума болести. Штитна жлезда у предњем делу врата може да буде болна или без бола.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Раде се анализе крви да би се одредила тироидна функција, а често се раде и тестови на антитела. Могу се обавити снимања и скенирања тироиде.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), комплетни метаболички панел (КПМ), тестови тироидне функције, нуклеарно скенирање тироиде и тироидни стимулишући хормон (ТСХ)


Додатне анализе

Тироидна антитела, биопсија тироиде


Терапија

Третман се разликује у зависности од симптома и основног узрока тироидитиса.

Коме се јавити