nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Тинеа цорпорис - дерматофитија тела, лишајеви на телу

Инфекција коже изазвана гљивицама. Осип је врло карактеристичног: црвени прстен око коже нормалног изгледа.

Ове гљивице погађају кожу на телу (тинеа цорпорис), кожу главе (тинеа цапитис), препоне (тинеа црурис) или стопала (тинеа педис, атлетско стопало). Може бити неколико површина на кожи на којима се гљивица налази истовремено.

Инфекција се може стећи преко контакта са зараженим људима, зараженим животињама или преко контакта са предметима који садрже гљивице, као што су постељина, одећаили четка за косу.

Симптоми

Свраб, црвене, љуспичасте промене на кожи, које могу имати оштро дефинисане ивице са црвенилом - црвени прстен и нормални изглед коже у центру. Инфицирана кожа може изгледати као и округла равна мрља.

Прегледи

Преглед

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Дијагноза се често може утврдити по карактеристичној појави осипа. Лекар може да користи микроскоп током прегледа коже. Ретко се морају урадити додатне лабораторијске анализе.

Терапија

Већина случајева може бити третирана топикалним лековима као што су: миконазол, клотримазол, кетоконозол или тербинафин. Уколико постоји више погођених области или је инфицирано место веће, користе се орални лекови који у саставу имају тербинафин или итраконазол. Важно је да се ураде превентивне мере за избегавање поновне инфекције, као што су: добра хигијена, прање руку после руковања, контакта са прљавштинон или животињама, избегавање контакта са зараженим људима.

Коме се јавити