nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Тифусна грозница

Бактеријска инфекција гастроинтестиналног тракта проузрокована бактеријом салмонелла тyпхи. Болест се јавља ретко у развијеним земљама. Чешћа је у земљама са лошим санитарним условима и контаминираном водом. Вакцинација, као и опрезност са коришћењем хране и воде током путовања могу да спрече инфекцију. Постоје три фазе инфекције. Свака следећа је прогресивно озбиљнија.

Симптоми

Јака главобоља, дијареја, али понекад и затвор, грозница, дрхтавица, губитак апетита, малаксалост, пролазни осип, који се појављује на доњем делу груди и стомаку, бол у стомаку, слабост, умор. Салмонела колитис изазива крваве столице.

Прегледи

Преглед

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Тестови за утврђивање дијагнозе и одређивање штете од инфекције укључују: тестирање антитела (флуоресцентни тест), тестирање антигена (ЕЛИСА), културу крви, културу телесне течности и културу ткива.

Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), комплетан метаболички панел (КМП), ЦТ скен, електрокардиограм (ЕКГ), липазе, МР, тропонин, анализа урина и рендген

Додатне анализе

Тестирање антитела (флуоресцентни тест), тестирање антигена (ЕЛИСА), културе крви, културе телесне течности и културе ткива.

Терапија

Терапија зависи од тежине инфекције, али може да укључује: инфузију и електролите, антибиотике, хоспитализацију. Антибиотици морају да буду пажљиво одабрани због све веће резистенције бактерија на антибиотике.

Коме се јавити