nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Тежак депресивни поремећај - тешка депресија

Поремећај изазива константно веома лоше расположење. Други заједнички симптоми укључују дубоку тугу, осећај очаја и губитак задовољства везаног за активност које су претходно доживљване као пријатне.

Дијагноза се поставља када се расположење промени и када други симптоми депресије трају најмање две недеље. Тешка депресија носи ризик од самоубиства уколико се одговарајуће не лечи. Узрок тешке депресије није познат.

Епизода депресије може бити изазвана стресним животним догађајем, као што је смрт вољене особе. Међутим, у многим случајевима, депресија се не појављује везано за одређени догађај.

Тешка депресија се може јавити само једном у животу неке особе или се може вратити више пута.

Симптоми

Проблеми са спавањем или претерано спавање, драматична промена апетита, често веће повећање или смањење телесне тежине, умор и недостатак енергије, осећање безвредности, самомржње, неосноване кривице, екстремне потешкоће са концентрацијом, узнемиреност, раздражљивост, неактивност и повлачење из уобичајених активности, губитак интересовања или задовољства у активностима у којима је пацијент некада уживао (као што је секс), осећај безнађа и беспомоћности, мисли о смрти или самоубиству.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Тестови се могу урадити да би се искључио други медицински проблем који може доприносити симптомима, као што је смањена активност штитне жлезде.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), комплетан метаболички панел (КМП) и ЦТ скен.


Додатне анализе

ТСХ (тироидни стимулишући хормон)


Терапија

Депресија се најефикасније третира лековима и / или терапијама разговором. Лекови укључују селективне инхибиторе поновног преузимања серотонина (ССРИ), трицикличне антидепресиве и инхибитор моноаминске оксидазе. На почетку терапије могу се повећати самоубилачке мисли, па се то мора схватити озбиљно и пажљиво надгледати.

Психијатријска хоспитализација може бити потребна за тешке симптоме и за оне пацијенте са самоубилачким мислима. За пацијенте који не реагују на лекове и психотерапију електротретман (ЕЦТ) може да буде опција.

Било који пацијент који осећа да живот није вредан живљења треба одмах да потражи медицинску помоћ.

Коме се јавити