nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Темпоромандибуларни синдром - бол у виличном зглобу

Упоран бол или главобоље изазване проблемом у једном или оба темпоромандибуларна зглоба (ТМЗ).ТМЗ повезује вилицу с лобањом, а састоји се од хрскавице, мишића и лигамената.

Постоји више узрока за обољење, укључујући: шкргутање зубима, повреде, упалне болести, као што је реуматоидни артритис и малоклузију зуба. Понекад се не открије директан узрок.

Болест се дијагностикује чешће код жена и одраслих особа у добу од 20-40 година.

Симптоми

Бол у темпоромандибуларном зглобу и око њега, главобоља, потешкоће у жвакању и грижењу, бол приликом жвакања, звук шкљоцања и осећај трења при жвакању или отварању уста, бол у уву, осетљивост у ТМЗ, смањена способност за отварање или затварање уста.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Тестови који помажу да се постави дијагноза укључују: рендген како би се проценио загрижај, ЦТ скен и/или МРИ.


Тестови

ЦТ скен, магнетна резонанца (МРИ) и рендген.


Терапија

Лечење зависи од тежине болести и других постојећих болести пацијента, али може укључивати: нестероидне антиинфламаторне лекове (ибупрофен / бруфен/ мотрин /адвил/ напроксен), аналгетике (ацетаминофен /парацетамол), силиконске штитнике за зубе, биофидбек, физикалну терапију, стероидне ињекције и / или операцију.

Коме се јавити