nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Темпорални артеритис - упала артерије главе

Врста васкулитиса који узрокује упалу артерија, пре свега артерија главе. Он најчешће погађа слепоочну артерију. Темпорална (слепоочна артерија) се налази у слепоочном пределу власишта.

Овај поремећај узрокује бол у вилици, главобоље и замагљени вид, а ако се не лечи може довести до слепила. Брз третман је битан да би се спасао вид.

Темпорални артеритис је чешћи код жена, а погађа болеснике старије од 50 година. Ова болест се такође зове артеритис великих ћелија и везан је за реуматску полимиалгију (ПМР).

Симптоми

Бол у једној или обе слепоочнице, главобоља, бол у вилици приликом жвакања, замућен вид, бол у пределу рамена и карлице, благо повишене температура.

Прегледи

Обавиће се анамнеза и физички преглед. Ако се сумња на ово обољење, провериће се седиментација еритроцита (СЕ) и ЦРП (Ц реактивни протеин). Да би се дијагноза потврдила потребна је биопсија темпоралне артерије.


Тестови

Магнетна резонанца (МР)


Додатне анализе

СЕ (седиментација еритроцита), ЦРП (Ц реактивни протеин), биопсија темпоралне артерије.


Терапија

Лечење захтева велике дозе кортикостероида, као што је преднизон. Неопходно је што пре започети са лечењем како би се избегле компликације, као што је губитак вида.

Коме се јавити