nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Свињски грип - вирус Х1Н1

Свињски грип је грип типа А који је идентификован као сој вируса Х1Н1 и који се нормално може пренети само са свиња на људе.

Епидемија свињског грипа из 2009. година била је генетска комбинација птичјег, свињског и људког грипа. Овај вирус се може пренети са човека на човека.

Озбиљност ове болести варира од грознице и кашља до упале плућа и смрти.

Симптоми

Грозница, дрхтавица, болови у мишићима, главобоља, кашаљ, цурење носа, бол у грлу, отежеано дисање. Код овог вируса температуре је обично виша (виша од 38.3 Ц°) него у случајевима других вирусних инфекција горњих дисајних путева, рецимо код обичне прехладе.

Такође, обично су и болови у мишићима и умор јаче изражени.

Прегледи

Обавиће се анамнеза и физички преглед. Да би се искључила могућност постојања инфекције плућа (пнеумонија) може да се обави и рендгенски снимак плућа.

Тестови

Рендгенски снимак.


Додатне анализе

Брзи вирусни тестови (брис).


Терапија

Вирус свињског грипа виђен 2009. године је осетљив на антивирусне лекове оселтамивир (Тамифлу) и занамивир (Реленза). Да би лечење било најефикасније, са третманом треба започети у року од 40 часова од појаве симптома. Пацијенти оболели од свињског грипа треба да избегавају близак контакт са другим људима како би се спречило ширење болести.

Грозница и други симптоми се могу смањити узимањем ибупрофена (Бруфен) и /или ацетаминофена (Парацетамол). Вакцинација може спречити ширење инфекције вирусом Х1Н1.


Коме се јавити