nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Супуративни хидраденитис - гнојно запаљење знојних жлезда

Запаљење, отицање и инфекција знојних жлезда, најчешће под пазухом, у препонама, на бутинама или испод дојки. Формирају се меке избочине које могу да прерасту у гнојне колекције (апсцесе). Захваћена површина је болна, топла на додир и са ње може да цури жута течност непријатног мириса.

Запаљење почиње након зачепљења знојних жлезда у оболелом подручју чиме се омогућава бактеријама да инфицирају кожу и знојне жлезде. Гнојно запаљење знојних жлезда обично почиње после пубертета и може да буде рекурентно.

Ако се болест не лечи, може да дође до хроничних ожиљака и инфекције околне коже, што се зове целулитис. Понекад целулитис може да буде опасан по живот.

Симптоми

Црвенило и отицање погођеног подручја. Кожа је топла на додир и може бити тврда. Површина је врло осетљива и може да ограничава покрете.

Могу се видети и мале црвене избочине са црним главама. Из отечених површина може да цури жута течност непријатног мириса

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Обично нису потребна никаква друга Тестови . Ако лекар страхује да је присутна бактерија као што је стафилокок отпоран на метицилин (МРСА), може да се уради брис гноја.


Тестови

Брис садржаја промене.


Терапија

Врло благи случајеви могу да се третирају топлим облогама. У већини случајева су потребни орални антибиотици. Ако је дошло до инфекције околне коже (целулитиса), можда ће бити потребни интравенски антибиотици.

Ако се развије апсцес, та површина ће можда морати да се отвори и дренира. Ако иста површина оболи више пута, хирург ће можда морати да одстрани оштећену кожу и знојне жлезде.

Коме се јавити