nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Субдурални хематом - крварење у мозгу

Мозак је окружен са три опне од којих ее спољашња зове дура. Траума главе може да доведе до крварења у простору између те опне и мозга. Крварење се обично јавља због оштећења вена у опни. Како крварење наставља да изазива притисак на мозак, то резултира одређеним симптомима и оштећењем мозга.

Крварење се може препознати одмах (акутно субдурално крварење) или неколико недеља након иницијалне повреде (хронично субдурално крварење). Симптоми могу да варирају од потпуне парализе и коме до благих промена у понашању.

Овај поремећај је најчешћи код пацијената од 50 до 70 година старости, а било који поремећај који спречава нормално згрушавање крви повећава ризик од овог поремећаја.

Симптоми

Недавне повреде главе, главобоља, губитак свести након повреде главе, слабост, утрнулост, немогућност говора, неразговетан говор, мучнина и повраћање, летаргија, напади, конфузија, промене у понашању.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Тестови који се раде треба да идентификују крварење и сваки узрок крварења; ЦТ главе.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), комплетан метаболички панел (КМП), ЦТ скен и МР.


Додатне анализе

ПТ (протромбинско време), парцијално тромбопластинско време ПТТ.


Терапија

Субдурални хематом може захтевати хитан третман. Терапија зависи од обима крварења, локације повреде, дужине времена (колико је хематом био присутан) и других пацијентових медицинских проблема. Мали субдурални хематоми могу проћи сами од себе. Третман може да укључи операцију, диуретике да би се смањио оток, уклањање свихабнормалности крварења и / или антиепилептике.


Коме се јавити