nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Субарахноидално крварење - крварење у мозгу

Субарахноидни простор обухвата мозак и кичмену мождину. Субарахноидално крварење настаје када постоји крварење у овом простору. Субарахноидално крварење може бити опасно по живот. Најчешћи узрок крварења је пуцање анеуризме.

Анеуризме су проширења крвних судова. Најчешће се јављају на аорти и артеријама на бази мозга. Настају због слабљења одређеног дела зида крвног суда. Узрок настанка анеуризми је пре свега атеросклероза, затим траума, аортитис, инфекције.

Постоји значајна повезаност анеуризми са породичном предиспозицијом. Остали узроци укључују повреде главе и артериовенске малформације.

Симптоми

Нагли почетак тешке главобоље, повраћање, несвестица, слабост, конфузија, напади, кома.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Обављају се тестови за утврђивање дијагнозе и одређивање узрока. Ако је почетни ЦТ главе нормалан, обавља се лумбална пункција да би се искључило мало крварење.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККК), комплетан метаболички панел (КМП), ЦТ скен, електрокардиограм (ЕКГ), МР и рендген.


Додатне анализе

Церебрални ангиограм, ЦТА главе, МРА главе, лумбална апунктура.


Терапија

Циљеви терапије су отклањање узрока крварења, ублажавање симптома и спречавање компликација. Специфични третмани зависе од узрока крварења. За анеуризму најчешћи поступци су подвезивање (клипинг) артерије или ендоваскуларна емболизација. Све повезане абнормалности крварења се отклањају и врши се редовна контрола крвног притиска.

Коме се јавити