nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Страно тело у дисајним путевима

Страно тело које је дисањем доспело и заглавило се у душнику или бронхијама. Симптоми зависе од тога где је у дисајним путевима страно тело доспело. Ако је заглављено у већем каналу, страно тело изазива озбиљније проблеме. Мања страна тела не морају да изазову никакве симптоме у почетку, али ако се не уклоне, могу изазвати инфекцију или делимични колапс плућа.

Деца могу случајно удухнути страно тело и у почетку не осетити било какав проблем. Родитељи морају да буду спремни на могућност да је до удисања страног тела дошло како би на време тражили помоћ.

Симптоми

Гушење, кашаљ, стридор (стручни назив за непријатан, вибраторни звук који се чује када ваздух пролази кроз душник или гркљан детета), немогућност да се дише или говори, бол у грудима, тешко дисање. Можда нема симптома у почетку, али касније се могу развити симптоми инфекције плућа (пнеумонија).

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Врше се снимања и / или директна визуелизација бронхоскопом.


Тестови

ЦТ-скенер, магнетна резонанца (МР) и рендген.


Додатне анализе

Бронхоскопија


Терапија

Уколико се сумња да дете има страно тело у дисајним путевима, мора се хитно реаговати. Почетни третман зависи од степена респираторног проблема, а може укључивати кисеоник, интубацију и, ретко, трахеотомију. Уклањање страног тела се постиже оптичком камером усмереном у дисајне путеве (бронхоскопија).

Ретко је потребна операција. Антибиотици се преписују уколико је присутна инфекција.

Коме се јавити