nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Стидне ваши

Стидне ваши су мали инсекти који углавном нападају стидне регије и тамо легу јаја. Ове ваши могу се наћи и у длачицама пазуха и обрвама. Оне су тешко могу видети без лупе, али њихова јаја се појављују као мале избочине на фоликулу (гњиде).

Изазивају интензиван свраб и црвенило на том подручју. Углавном се преносе полним путем.

Симптоми

Свраб у стидној регији (обично се погоршава ноћу), плавкастосива дисколорација на кожи, лезије у пределу гениталија услед уједа и чешања.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Лекар може да направи дијагнозу прегледом коже и гениталија. Будући да стидне ваши могу изазвати инфекцију капка (блефаритис) код мале деце, њихове трепавице треба испитати лупом.

Одрасле стидне ваши могу се идентификовати под микроскопом.


Терапија

Угрожено подручје треба темељно опрати сапуном против вашију. Након потпуног испирања водом подручје треба чешљати финим чешљем да би се уклониле све гњиде које се налазе на длачицама. Додатни третман за 4-7 дана је понекад потребан. Одећу и постељину опрати топлом водом, а оно што се не може опрати треба третирати спрејем против ваши.

Друга могућност је да се ствари оставе у затвореној пластичној кеси 2 недеље. Све са којима је инфицирани пацијент био у контакту треба третирати или барем проверити да ли су заражени.

Коме се јавити