nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Стеноза каротидне артерије - сужење вратне артерије

Каротидне артерије носе крв из срца у мозак. Сужења обично настају од атеросклерозе, али конгениталне абнормалности или трауме могу довести до сужавања артерија (стеноза).

Ако је сужење изненада блокирано угрушком или се комад материјала (плак) откине и зачепи артерије у мозгу, може доћи до можданог удара.

Симптоми

Нема симптома, осим ако је проток крви недовољан да би било омогућено нормално функционисање мозга. Ако се то догоди, симптоми укључују: слабост, утрнулост, неразговетан говор, конфузију, некоординацију или смањен вид. Привремени симптоми се називају пролазни исхемијски напад (ТИА). Симптоми који перзистирају представљају мождани удар.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Ултразвук каротида је често први тест. Раде се и ЦТ ангиограм (ЦТА) или МР ангиограм (МРА).


Тестови

Ултразвук


Додатне анализе

ЦТА, МРА


Терапија

Терапија зависи од степена блокаде и озбиљности симптома. Терапија за благе до умерене блокаде је циљано смањење даље атеросклерозе променама животног стила и држања крвног притиска и нивоа холестерола на нормали.

Такође, дају се аспирин или други антиагрегациони лекови да би се спречило стварање угрушака унутар каротидне артерије. Теже блокаде могу захтевати стент артерије или операцију (ендартеректомију).

Коме се јавити