nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Соматизацијски поремећај

Соматизацијски поремећај је појава и преокупираност физичким симптомима који се не могу у потпуности објаснити на основу лекарских тестова. Симптоми се развијају годинама и могу да доведу до слабљења нормалног свакодневног функционисања. Симптоми су различити и обухватају много различитих делова тела.

Особа са соматизацијским поремећајем има стварне симптоме и заиста их не “измишља”. Сматра се да ови симптоми могу да буду последица абнормалне функције мозга или емоционалне регулације. Особе са овим поремећајем често пате и од депресије и анксиозности.

Симптоми

Симптоми се веома разликују и могу да обухватају разне делове тела. Симптоми могу да обухвате бол у разним деловима тела (пример: бол у грудима, стомаку, мишићно-скелетном систему), повраћање, дијареју, сексуалну немоћ, болне менструације, утрнулост, слабост или нападе.

Прегледи

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Нема специфичних тестова за дијагностиковање соматизацијског поремећаја. Могу да се ураде анализе крви и снимања да би се искључиле друге потенцијалне дијагнозе на основу испољених симптома као што су мултипла склероза, фибромијалгија, синдром хроничног умора и синдром иритабилног црева.


Тестови

Антинуклеарна антитела (АНА), комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, седиментација еритроцита (СЕ), магнетна резонанца (МР), тест на тропонин, ултразвук и анализа урина.


Терапија

Лечење може да обухвати упућивање код психијатра након што се искључе сви медицински узроци симптома који се могу лечити. Показало се да психотерапија и когнитивно-бихевиорална терапија побољшавају симптоме.


Коме се јавити