nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Социјални анксиозни поремећај - социјална фобија

Поремећај у којем нормалне друштвене ситуације изазивају екстремну анксиозност и избегавање. У свом благом облику познат је као трема. Особе са овим поремећајем се труде да избегну социјалне ситуације, а могу имати тешкоће у обављању чак и једноставних задатака као што је куповина.

Пацијенти често осећају стид и знају да њихове анксиозне реакције нису нормалне.

Симптоми

Пацијенти доживљавају страх и стрепњу у вези са следећим задацима: говорење у јавности, упознавање нових људи, јело у јавности, писање у јавности, коришћење јавних тоалета, одласци на забаве. Пацијенти се повлаче из друштва.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Генерално нису потребни никакви тестови.


Терапија

Циљ третмана је да се помогне особи која има овај проблем да боље функционише. Чак и са благим симптомима, социјална анксиозност може да се побољша леком за крвни притисак из породице лекова бета блокатора. Лек успорава срчани ритам и може у великој мери да смањи социјалну анксиозност.

Остале опције третмана укључују систематско смањивање осетљивости, процену реалне ситуације и стварне угрожености, обуку у социјалним вештинама, играње улога и моделирање, лекове против анксиозности и антидепресиве.

Коме се јавити