nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Склеродерма

Ретка болест која доводи до стврдњавања и губљења еластичности коже и поткожног ткива. Склеродерма може да захвати само кожу или и друге делове тела. Сматра се да је овај поремећај изазван претераном активним имуним системом који напада тело (аутоимуна болест).

Болест може бити веома озбиљна и довести до фиброзних ожиљака на једњаку, срцу, плућима и бубрезима, са просечним животним веком од 12 година од тренутка дијагностиковања. Склеродерма се најчешће среће код пацијената старости 30-50 година и то чешће код жена.

Симптоми

Бол у кожи, слабост, смањено излучивање мокраће, замор, губитак мишића, интолеранција на хладноћу, бол у зглобовима, кратак дах, инсуфицијенција бубрега, отежано гутање, абнормални откуцаји срца, палпитације.

Прегледи

Преглед

Узеће се анамнеза и обавити лекарски преглед. Обично се раде лабораторијска Тестови за мерење одговора имуног система. Остала Тестови која идентификују штету на другим деловима тела су: ЕКГ, анализе крви за бубреге, биохемијске анализе крви, езофагогастродуоденоскопија (ЕГДС), тест функције плућа- спирометрија, ЦТ-скенер, ултразвук срца (ехокардиограм), катетеризација срца и бронхоскопија.


Тестови

Антинуклеарна антитела (АНА), комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, реуматоидни фактор (РФ), анализа урина и рендген


Терапија

Циљ лечења је да се ублаже симптоми. Користе се препарати за омекшавање коже и ублажавање упале. Грејање захваћене површине може да помогне појединим пацијентима. Проучавају се агресивније терапије попут пресађивања коштане сржи.

Коме се јавити