nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Шизофренија - хронични поремећај перцепције стварности

Психички поремећај који карактерише искривљена интерпретација реалности, што резултира халуцинацијама, делузијама, неповезаним размишљањем и непредвидивим понашањем. Супротно распрострањеном мишљењу, шизофренија не значи подвојену личност.

Уколико се не третира, ова болест може изазвати тешке емоционалне, здравствене, правне и финансијске проблеме. Неопходна је доживотна терапија, која многим пацијентима омогућава нормалан и продуктиван живот. Ово је озбиљан ментални поремећај и око 10% пацијената изврши самоубиство. Болест се обично први пут манифестује у тинејџерским годинама.

Симптоми

Симптоми се јавњају постепено,а са временом се погоршавају и укључују: проблеме са спавањем,необично моторичко понашање, удаљавање од породице и пријатеља, све мање реакције на окружење (кататонично понашање),, гласови у глави, привиђења (халуцинације), неповезане мисли,

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Злоупотреба супстанци (дрога) може изазвати сличне симптоме. Могу се обавити анализе које ће искључити друге узроке симптома, као што су болести тироиде, биохемијска неравнотежа, злоупотреба дрога, непожељна интеракција лекова.


Тестови

Комплетан метаболички панел (КМП)


Додатне анализе

Токсиколошки скрининг крви и урина, тестови за тироиду


Терапија

Третман зависи од тежине симптома и укључује антипсихотичке лекове, психијатријску и психолошку терапију и/или хоспитализацију.

Коме се јавити