nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Шизоафективни поремећај - карактеристике шизофреније и поремећаја расположења

Пацијенти доживљавају психозу, као што су халуцинације или илузије и симптоме повишеног или депресивног расположења. Психијатријска дијагноза с карактеристикама шизофреније и афективног поремећаја (депресије). Ако се не лечи, пацијенти често нису у стању да задрже посао или испуњавају своје нормалне свакодневне обавезе.

Симптоми

Симптоми могу да варирају, али углавном укључују следеће:вариранје од веома добро до веома лошег расположења, абнормалне мисли, промене енергије и апетита, уверење да се некообраћа директно њима посредством медија, уверење да су тајне поруке сакривене у заједничким објектима, неорганизовани и нелогичан говор, осећај да су сви или једна особа или организација против њих и да их прогоне (параноја), раздражљивост, заблуде лоша контрола темперамента, изостанак бриге за личну хигијену, проблеми са спавањем, визуелне или звучне халуцинације, отежана концентрација.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Тестови сеуглавном урадити да би се искључили други могући узроци, као што су симптоми болести штитасте жлезде,проблеми наркоманије и нежељене интеракције лекова,поремећај електролита.


Тестови

Комплетан метаболички панел (КМП)


Додатне анализе

Од додатних тестова раде се тестови рада штитне жлезде и токсиколошка анализа крви и урина


Терапија

Терапија може варирати у зависности од озбиљности симптома. Примарни третмани су психотерапија и лекови. Лекови који се користе укључују: антипсихотике у лечењу психозе, лекове за стабилизацију расположења и антидепресиве.

Коме се јавити