nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Синовитис (упала овојнице зглоба)

Токсични синовитис и транзиторни (пролазни) синовитис су идентични. То је вирусна инфекција која најчешће укључује кук. Вирус ствара упалу и отицање кука због чега пацијента боли кад пузи, често шепа или одбија да хода.

Поремећај је чешћи код дечака, а најчешће погађа децу 3-10 година старости. Болест почиње с благо повишеном температуром. Нема специфичног третмана. Лекар може направити тестове како би био сигуран да пацијент нема септички артритис, озбиљну бактеријску инфекцију зглоба.

Симптоми

Благо повишена температура, недавни кашаљ и кијавица, недавно повраћање и/или дијареја, шепање, дете одбија да пузи или хода, бол у куку, бол у нози, бол у колену.

Прегледи

Узима се историја болести и обавља физички преглед. Може се обавити ултразвук како би се видело да ли има течности у зглобовима. Могу се радити анализе крви, рендген, ЦТ-скенер и МР- магнертну резонанцу да би се искључили други узроци бола. Може се узети узорак зглобне течности из кука (артроцентеза) како би се искључиола бактеријска инфекција зглоба (септички артритис).


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), магнетна резонанца (МР), ултразвук и рендген


Терапија

Третман подразумева мировање и нестероидне антиинфламаторне лекове као што су ибупрофен и напроксен.

Коме се јавити