nadji doktora
 
Latinica
+Додајте доктора

Синдром задње унутрашње церебралне артерије - синдром можданог удара

Посебна врста можданог удара који је узрокован смањењем протока крви у вертебралној или задњој можданој артерији. Погођени делови мозга су мождано стабло и/или мали мозак. Пацијенти најчешће имају проблема са равнотежом и говором.

Симптоми

Дизартрија, дисфазија, отежан ход, вртоглавица, хипотонија, некоординисани покрети, нистагмус, Хорнеров синдром (опуштени капак, смањене зенице и умањено знојење) на погођеној страни, губитак осећаја бола и топлоте на супротној страни.

Прегледи

Врши се анамнеза и физички преглед. Магнетна резонанца и магнетна резонантна ангиографија су најбољи начин за постављање дијагнозе. Могу се обављати и анализе крви и други тестови, у зависности од налаза обављених снимања.


Тестови

Комплетна крвна слика (ККС), биохемијске анализе крви, ЦТ-скенер, електрокардиограм(ЕКГ), магнетна резонанца (МР) и ултразвук.


Терапија

Не постоји посебан лек. Терапија има за циљ смањење симптома и спречавање нових можданих удара у будућности. Лечење обично укључује аспирин или друге антитроботичке лекове и физикалну терапију.

Коме се јавити